TU CAND AI FACUT ULTIMUL CONTROL
GENITAL DE RUTINA?

Cand apar semne de imbolnavire genitale (mancarimi, inflamatii, senzatie de arsura, scurgeri vaginale urat mirositoare, durere abdominala, durere la urinare, urinare frecventa s.a);

Este bine ca mamele sa isi aduca fiicele la controlul genital, inaintea inceperii vietii sexuale, pentru a fi consiliate de un specialist si pentru a li se crea obiceiul de a veni la doctor.

Cum te pregatesti pentru controlul ginecologic?
Este obligatoriu a efectua toaleta genitala externa inainte de consult;
Nu se recomanda toaleta interna deoarece aspectul secretiei vaginale poate orienta medicul cu privire la diverse boli ale aparatului genital;

Ce presupune controlul ginecologic?
Consultul clinic propriu-zis reprezinta examinarea zonei genitale externe (vulva) si a zonei interne (vagin si col uterin) prin examinare cu valvele si prin palpare manuala (tuseu vaginal). medicul foloseste valvele sau speculumul pentru a dilata peretii vaginului si colul uterin (zona ce poate fi sediul unor afectiuni asimptomatice) si analizeaza aspectul acestora; se recolteaza secretie vaginala si cervicala pentru efectuarea analizelor: - examen citologic Babes-Papanicolaou; - examenul bacteriologic si fungic (de depistare a microbilor si ciupercilor ce provoaca infectiile vaginale si bolile cu transmitere sexuala); - examenul secretiei cervicale pentru depistarea Chlamydiei, Mycoplasma / Ureaplasma. tuseul vaginal scoate in evidenta eventuale probleme (noduli, excrescente) ale uterului si anexelor genitale (trompe uterine si ovare) si stabileste pozitia organelor reproducatoare; in tot acest timp, pacienta trebuie sa anunte orice senzatie fizica de neplacere sau durere.

Care e urmatorul pas
dupa controlul ginecologic?

Confirmarea de catre medic a unor modificari aparute determina efectuarea investigatiilor necesare diagnosticarii si mai ales inlaturarii suspiciunii de cancer.
  • In cazul in care se evidentiaza o leziune la nivelul colului uterin, aceasta trebuie obligatoriu verificata histopatologic prin biopsie.
  • O zona rosie pe col nu inseamna neaparat un cancer de col uterin.

Alte informatii

Consultul genital reprezinta examinarea organelor genitale externe si interne de catre medicul specialist ginecolog; Alaturi de testul PAP, depisteaza precoce leziunile precanceroase ce pot evolua in cancer genital; Depisteaza infectiile si bolile cu transmitere sexuala (BTS); Stabileste tipul de anticonceptionale potrivit; Mentine o fertilitate normala, o sarcina fara complicatii, pentru a avea un copil sanatos; Este nedureros si de scurta durata (20 minute); Se efectueaza anual (chiar in absenta simptomelor) ca parte a controlului de rutina pentru prevenirea cancerului genital.